Nazilli’de obeziteye karşı farkındalık yürüyüşü yapıldı

Nazilli’de obeziteye karşı farkındalık yürüyüşü yapıldı


Nazilli ilçesinde ‘Sağlıklı beslen, hareket et, obeziteden korun’ etkinliği düzenlendi. Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim müdür yardımcıları, Nazilli Belediye Başkan Vekili Beyazıt Nazilli Lisesi öğrencileri öğretmenler Nazilli Lisesi Bahçesinde toplanarak bir araya geldiler. Nazilli ilçe Sağlık Müdürü Dr. Şule Akbaş düzenlenen etkinlikte obezite ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Nazilli’de Dünya Obozite Günü etkinlikleri kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından protokolünde katılımıyla ‘Sağlıklı beslen, hareket et, oboziteden korun’ temalı yürüyüş düzenlendi.

Etkinlikte hareketin önemine vurgulandı. Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğünün organizasyonunda, Dünya Obozite Günü etkinlikleri kapsamında, ‘Sağlıklı beslen, hareket et, oboziteden korun’ temalı yürüyüş gerçekleştirildi. Nazilli Lisesi’nden başlayan ev İlçe Sağlık Müdürü Şule Akbaş’ın ev sahipliğindeki yürüyüşe Nazilli Belediye Başkan vekili Esin Ülkü Beyazıt, Nazilli Cumhuriyet Başsavcı vekili Osman Altıntaş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İhsan Çatma, ilçe sağlık Müdürlüğü çalışanları ve doktorları, Nazilli Lisesi öğretmen ve öğrencileri katılım sağladılar. Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken, Nazilli İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şule Akbaş’ın hareketin önemini anlattığı konuşmasında, “Obezite Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi’ olarak tanımlanmaktadır. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan ‘Beden Kütle İndeksi’nin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir.

Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır. Obezite tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılındaki raporuna göre 2030 yılına kadar 1 milyar insanın bu hastalıkla yaşayacağı tahmin edilmekteydi. Dünya Obezite Federasyonu’nun 2023 yılı raporunda ise 2020’de yaklaşık 1 milyar kişinin (her 7 kişiden 1’i) obeziteyle yaşadığı; etkin şekilde müdahale edilemezse 2035 yılında dünya genelinde 1,9 milyar kişinin (her 4 kişiden 1’i) obeziteyle yaşayacağı, dünya nüfusunun yarısının (4 milyar kişi) fazla kilolu veya obez olacağı tahmin edilmektedir. Aynı rapora göre 2020 yılında her 11 çocuktan 1’inin obez olduğu, 2035 yılına kadar %100’ün üzerinde bir artışla 400 milyon çocuğun obez olacağı öngörülüyor” dedi. Açıklamalarını sürdüren Dr. Şule Akbaş, “Çocukluk çağı obezitesinin artış hızı daha yüksek olup; obezitenin fiziksel ve ruhsal sağlığa ek olarak akademik başarıyı da olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Sorun bir salgın hastalık boyutuna ulaşmasına rağmen, neden olduğu zorlukların anlaşılamaması nedeniyle obezite ile mücadele oldukça zordur. Obezite ile etkin mücadelede için ‘önlemek’ yani obezite ve komplikasyonlarının meydana gelmemesi için uğraşmak esastır. Bu kapsamda toplum eğitimleri ve farkındalık çalışmaların devamlılığı önemlidir. Obezite ile mücadele için tüm yıl/yıllar boyunca çalışmalar devam etmeli, eylemler gerçekleştirilmelidir. ‘4 Mart Dünya Obezite Günü’ gibi özel günler ise toplumda farkındalık oluşturmak ve konuya dikkat çekmek için önemli fırsatlardır. Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmeli ve geç saatte yemek yemekten kaçınılmalıdır.

Ev dışında yemek yeme sıklığı azaltılmalı, yendiği zaman az yağlı yemekler tercih edilmelidir. Obeziteyi yenmek için fiziksel aktivite artırılmalı, yemekten 2-3 saat sonra egzersiz yapma alışkanlığı kazanılmalıdır. Her gün en az 5.000 adım yürüyüş yapılmalı, zamanla adım sayısı 10.000 adıma çıkarılmalıdır. Sağlıklı yaşam için yetişkinlikte haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta şiddetli veya haftada en az 75 dakika yüksek şiddetli; çocukluk çağında ise günde en az 60 dakika orta veya yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir” dedi. Ardından Nazilli Lisesi beden öğretmeni Gülşah Arda tarafından yürüyüş öncesi ısınma hareketleri yaptırıldı. Daha sonra protokol ve öğrenciler ellerinde harekette dikkat çeken dövizlerle yürüyüşe çıktılar. Nazilli Lisesi’nden başlayan yürüyüş Zafer Mahallesi 76 Sokak, Sağlık Caddesi-Şehit Bülent Taşkıran Bulvarı, Yıldıztepe Mahallesi 61 Sokak, Aydoğdu Mahallesi Mithatpaşa Caddesi, Namık Kemal Caddesi, Atatürk Bulvarı, Ordu Caddesi, Sağlık Caddesi ve Nazilli Lisesi bahçesinde sona erdi. Nazilli Lisesi önünde başlayan yürüyüş yaklaşık 10 km sonunda son buldu. Yürüyüş boyunca öğrencilere Nazilli İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Trafik Büro Amirliği ekipleri de eşlik ederek güvenliği sağladılar. Yürüyüşe katılanlara elma ve su ikramında bulunuldu.